Det är kallt och blåsigt ute och alla är upptagna med att förbereda sina nyårsfester. Då är det rätt tid att pröva något nytt, till exempel ett recept på holländska munkar eller oliebollen.

Holländska munkar: Oliebollen

De holländska munkarna är delikata, friterade godsaker som fylls med russin och garneras med florsocker. Det är en nyårstradition i Holland, där det bildas långa köer varje år framför stånd som säljer de friterade munkarna.

I år kan du enkelt göra din egen ”nyttigare” version av de holländska munkarna med en varmluftsfritös. Utan krångel med het olja, flottiga fingrar och massor av kalorier. Njut bara av de delikata godsakerna.

Ingredienser:

- 400 g mjöl


- 2 tsk salt


- 20 g jäst


- 3 dl mjölk (fingertoppsvarm)p>


- 1 msk socker


- 2 ägg


- 200 g russin


- Bakform för varmluftsfritös


Förberedelser:

Obs! Om du inte har en bakform tar du mindre mjölk i receptet. Då blir degen fastare och fungerar bättre för varmluftsfritösens standardplåt. Tråkigt nog ändrar det munkarnas smak och konsistens.

1. Rör ner jästen i mjölken tills den löses upp och ställ blandningen åt sidan i ett par minuter.
2. Blanda ihop mjöl, salt och socker.
3. Rör samman äggen och blandningen av mjölk och jäst med mjölet.
4. Knåda degen för hand eller med degkrokar. Fortsätt göra det i cirka 10 minuter tills degen blir slät och smidig.
5. Blanda i russinen.
6. Täck över degen, placera skålen med deg på ett varmt ställe och låt den jäsa i cirka 1 timme.
7. Forma fyra degbollar med hjälp av skedar, placera dem i bakformen och baka dem i 10 minuter i 200 grader Celsius. Vänd på munkarna efter 5 minuter. (För att få bästa resultat bör du inte fritera för många munkar samtidigt.)

Servera de holländska munkarna eller oliebollen med florsocker och njut!

Nedis® varmluftsfritös

Använd Nedis varmluftsfritös för att göra de här delikata holländska munkarna, eller för att tillaga nyttiga måltider året runt.